A1 zagnal prvo testno bazno postajo za 5G

0
5G in XR tehnologije
5G in XR tehnologije

Operater A1 Slovenija je v ljubljanskem BTC-ju dne 19. 12. 2019 testno zagnal svojo prvo bazno postajo s tehnologijo 5G, s katero želijo preizkusiti trenutne zmožnosti in oceniti morebitne vplive tehnologije na okolico v lokalnem okolju, potem ko so to že storili v več drugih državah v Skupini A1 Telekom Austria.

Testna bazna postaja 5G je postavljena na strehi poslovne stavbe A1 v ljubljanskem BTC-ju. S tehnologijo 5G bodo po pričakovanjih najprej pokrita večja mesta, BTC pa je okolje, ki je podobno mestu, a v njem ni prebivalcev. V Sloveniji pri vzpostavitvi testne bazne postaje 5G izhaja iz izkušenj iz drugih držav v Skupini A1 Telekom Austria. Zlasti to velja za Avstrijo, kjer bo A1 v začetku leta 2020 že ponudil prve komercialne storitve na omrežju 5G, doslej pa je izvedel že več testnih projektov na tehnologiji 5G.

V Sloveniji je A1 s tehnologijo 5G doslej dosegel hitrost 1 Gbit/s in zakasnitvijo 20 ms. Pri testu tokrat hitrost in zakasnitev ne bosta v ospredju. V A1 pojasnjujejo, da so tehnologijo 5G vzpostavili v prvi vrsti zato, ker si želijo ustvariti celovito sliko tako z vidika njenega delovanja kot z vidika njenih morebitnih vplivov na okolico, ki so v zadnjih mesecih precej izpostavljeni in jih bodo kot doslej redno spremljali tudi sami.

A1 v BTC Ljubljana
A1 v BTC Ljubljana

Z vzpostavitvijo omrežja 5G pa želijo tudi pospešiti razvoj novih poslovnih modelov, brez katerih je smiselnost postavljanja omrežja 5G pod vprašajem. Družbi BTC in A1 Slovenija sta tako na novinarski konferenci podpisali partnerski dogovor o sodelovanju pri razvoju poslovnih modelov prihodnosti, med katerimi želijo spodbuditi tudi razvoj poslovnih modelov, ki bodo temeljili na tehnologiji 5G. V skladu s podpisanim dogovorom bosta podjetji sodelovali predvsem pri razvoju poslovnih modelov s področja uporabniške izkušnje, trajnostnega razvoja in zdravja ter mobilnosti in pametnih mest ter poslovnih modelov.

Postavitev prve bazne postaje 5G v BTC City-ju tako predstavlja nov mejnik in nadaljevanje uspešnega sodelovanja družb BTC in A1 Slovenija pri uresničevanju strateškega projekta BTC Living Lab, ki predstavlja BTC City Ljubljana kot edinstveno testno okolje za testiranje in razvoj naprednih rešitev in tehnologij prihodnosti.

Pripravili so tudi posebno aplikacijo, na kateri si lahko vsak ogleda trenutne ravni elektromagnetnega valovanja, ki jih oddaja bazna postaja. Bazna postaja deluje samo v času testiranja s strani A1, medtem ko je preostali čas izključena. Trenutne podatke o ravneh izpostavljenosti elektromagnetnemu polju, si je mogoče ogledati na spletni strani A1.si/5g. Za vse, ki jih tehnologija 5G zanima podrobneje, so v A1 pripravili termine, v katerih si bo možno ogledati bazno postajo od blizu in se o delovanju tehnologije 5G pogovoriti s strokovnjaki A1 za področje mobilnega omrežja. Termini so prav tako objavljeni na spletni strani A1.si/5g.

Zagon 5G in ravni elektromagnetnega sevanja
Zagon 5G in ravni elektromagnetnega sevanja

Kot standard je 5G še vedno v razvoju in bo predvidoma na globalni ravni v celoti implementiran konec leta 2021. Do implementacije omrežja 5G v Sloveniji bo A1 Slovenija vse potrebe industrije in končnih uporabnikov zadovoljeval z omrežjem 4G/LTE, prek katerega so letos uporabniki ponovno prenesli največ podatkov (kar 46 odstotkov vseh podatkov v Sloveniji), in še zdaleč ni doseglo skrajnih meja razvoja. Sicer pa bo tehnologija 5G eden pomembnejših mejnikov v razvoju telekomunikacijske industrije, saj bo operaterje usmerila k preobrazbi v ponudnike storitev za industrijske vertikale, kot so elektro industrija, proizvodnja, mobilnost, zdravstvo, zabavna industrija, trgovina in logistika.

Hitri prenos podatkov z nizko zakasnitvijo pa je še posebej dobrodošla lastnost, ki bi bila vgrajena v prenosne XR naprave, ki bi jih nosili izven doma. S tem bi lahko nekatere naprave v prihodnosti lahko preko 5G ponujale resnično brezmejen XR, saj bi se procesiranje razdelilo med izvajanjem na napravi ter med oblačnimi strežniki z nizko zakasnitvijo, veliko procesorsko in grafično močjo ter veliko prostora za shranjevanje podatkov, kar bi omogočilo foto-realistične in druge XR izkušnje in odprlo vrata razvoju nove programske opreme. Prav tako 5G omogoča podporo navideznim okoljem za urjenje in drugim aplikacijam, ki zahtevajo takojšen odziv na uporabnikove akcije. Tako bi potrebovali le enostavnejši in tudi cenejši XR prikazovalnik ali očala, vse zahtevne operacije pa bi se izvajale na oblačnih strežnikih. Po navedbah Huawei-ja bi XR trg oblačnih storitev v prihodnjih letih lahko dosegel 292 milijard USD.

En izmed glavnih ovir za širše sprejetje in uporabo XR tehnologij je pretočna hitrost in število hkratnih uporabnikov, ki si povezavo lahko delijo. Pričakovanemu povečanju števila XR naprav pa lahko tako sledijo tehnologije 5G, saj omogočajo milijon hkratnih povezav na kvadratni kilometer (kar je kar 100-krat več, kot to omogoča 4G/LTE). Z uporabo 5G lahko dosežemo zadovoljivo uporabo XR aplikacij, ki zahtevajo veliko podatkovnega prenosa z nizko zakasnitvijo. Npr. zahtevna XR aplikacija, ki potrebuje veliko podatkovnega prenosa do oblačnih strežnikov, bi lahko ob deset minutni dnevni uporabi mesečno dosegla kar 50 GB prenosa podatkov, kar pa je seveda nepredstavljivo ob uporabi trenutnih tehnologij 4G/LTE.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.