Bose AR – zvočno obogatena resničnost

Bose je v nekatere svoje izdelke vgradil svojo platformo za obogateno resničnost Bose AR , ki resničnost obogati samo z zvokom. Tehnologija je na voljo v Bose Frames očalih in slušalkah Noise Cancelling Headphones 700 ter QuietComfort 35 II.

0
Bose Frames Alto
Bose Frames Alto

Bose je v nekatere svoje izdelke vgradil svojo platformo za obogateno resničnost Bose AR , ki resničnost obogati samo z zvokom. Tehnologija je na voljo v Bose Frames očalih in slušalkah Noise Cancelling Headphones 700 ter QuietComfort 35 II.

Bose AR je prvi pristop k zvočno obogateni resničnosti. V zgoraj omenjenih izdelkih so vgrajeni senzorji gibanja, ki zaznavajo usmerjenost glave in gibanje telesa. Ti podatki skupaj z GPS podatki iz mobilnega telefona, služijo za ustvarjanje zvočno obogatene resničnosti, kar naj bi omogočilo nove načine potovanja in navigacije, vadbe in učenja z ušesi in ne z očmi. Bose AR ohranja uporabnike v resničnem okolju, hkrati pa zagotavlja slušne informacije za izboljšanje izkušnje, na voljo pa so tudi že nekatere igre, kjer je vir informacij samo zvok.

Očala Bose Frames so na voljo v dveh oblikah, in sicer so na voljo kvadratna Bose Frames Alto ter  okrogla Bose Frames Rondo. Oboja se pri nas prodajajo po 229,95 EUR, možno pa je dokupiti dodatne sončne leče (polarizirane ali modro zatemnjene), ali vgraditi leče z dioptrijo. Zvočniki so vgrajeni v ročko očal, ki so zaradi tega in tudi dodatne elektronike ter baterije, debelejše od ročk klasičnih sončnih očal. Na ročki je gumb za vklop, ki služi tudi za sprejem klicev in ustavljanje in nadaljevanje predvajanja glasbe. Dvojni pritisk na gumb preskoči posnetek, trojni pritisk pa predvaja predhodni posnetek. Očala se izklopi enostavno tako, da se jih obrnjena odloži. Bose Frames Alto so na voljo v dveh velikostih, in sicer S/M ter M/L, model Rondo pa je na voljo v eni sami velikosti.

Teža očal je 45 g, kar ustreza teži klasičnih malo debelejših sončnih očal, in tako ne povzročajo nelagodja ob daljši uporabi. Po trditvah Bose, očala omogočajo diskreten način poslušanja glasbe, saj naj bi samo 1 % zvoka prešlo v okolico, kar pomeni, da ostali v okolici ne bodo slišali zvoka iz očal, hkrati pa med poslušanjem glasbe lahko normalno komuniciramo s svetom okrog nas. Ker ne blokirajo oziroma nevtralizirajo zvokov iz okolice, to povzroči, da nam hrupno okolje kvari izkušnjo. Zaradi predvajanja odprtega zvoka (slušalke niso vstavljene v uho) se čuti pomanjkanje globokih basov.

S telefonom se povežejo preko Bluetooth in podpirajo Bluetooth A2DP in Bluetooth HFP ter tudi audio zapis AAC. V očala je vgrajen tudi mikrofon za pogovore in zvočno upravljanje z Google Assistant-om ali Siri, omogočena pa je tudi povezava z Amazonovo Alexo. Vgrajena baterija zdrži do 3,5 h predvajanja glasbe in 12 h v času pripravljenosti, polni pa se preko USB kabla (polnjenje traja po navedbah proizvajalca 2 h). Ker gre za sončna očala, blokirajo 99% UV A/B svetlobe.

Bose Frames
Bose Frames

Slušalke imajo, kar se tiče izboljšane obogatene resničnosti Bose AR podobne lastnosti, ker pa nevtralizirajo zunanji zvok, imajo tudi funkcijo “Conversation Mode”, katera ustavi predvajanje glasbe in omogoči zvok iz okolice. Na slušalke je vgrajeno več mikrofonov (dva ali štiri). Slušalke omogočajo do 20 h predvajanja glasbe, s hitrim 15 minutnim polnjenjem pa omogočajo še dodatni dve uri in pol poslušanja. Tehnologija aktivne nevtralizacije hrupa (Acoustic Noise Cancelling) neprestano meri, primerja in reagira na okoliški hrup in ga nevtralizira z nasprotnim signalom. Izbirati pa je možno med več stopnjami zmanjševanja hrupa (kar se lahko nastavi v mobilni aplikaciji), kar omogoča boljšo prilagoditev okolici. QuietComfort 35 II so težke 310 g in se prodajajo po ceni 349,95 EUR. Noise Cancelling Headphones 700 pa so lažje (250 g), cena pa je nekoliko višja (399,95 EUR). Ker pa vse QuietComfort 35 II nimajo podpore za Bose AR, se pred nakupom najprej prepričajte ali tehnologijo podpirajo, če bi želeli Bose AR uporabljati.

Bose Noise Cancelling Headphones 700
Bose Noise Cancelling Headphones 700

Za obogateno resničnost je trenutno že nekaj aplikacij in iger za zvočno obogateno resničnost (za iOS in Android), več aplikacij, tudi z bolj kreativnimi idejami, pa še pričakujemo. Podjetje je namreč ustvarilo Bose AR Fund, s pomočjo katerega vlagajo v perspektive partnerje in razvijalce, ki bodo razvijali inovativne aplikacije za Bose AR.

Sonic Samurai
V igri ste postavljeni v vlogo slepega samuraja, kjer slišite svoje sovražnike v 360 prostoru, telefon pa uporabljate kot krmilnik, s katerim zamahnete z mečem, se umaknete, pokleknete ali blokirate udarce.

Star Wars
Aplikacija Star Wars z Bose AR je zvočno obogatena izkušnja, ki vas umesti v nekatere najbolj priljubljene filme v zgodovini. Prostorski zvok vam daje impresivno 360-stopinjsko perspektivo ikoničnih prizorov.

Lion King
Doživite krog življenja in Hakuna Matato v potopnem 360 stopinjskem zvoku.

Naviguide
Medtem ko nosite očala ali slušalke z omogočeno tehnologijo Bose AR, preprosto poglejte in tapnite, da vam zvočno obogatena resničnost poda informacije in vodi do ciljne zanimivosti.

Otocast
Raziskujte in odkrijte več o svoji okolici in zanimivostih s pomočjo pripovedovanih zvočnih vodnikov. Poiščite zanimivo točko, si jo oglejte in poslušajte poziv, da se zgodba začne predvajati.

Golfshot
Za vse igralce golfa dobrodošla aplikacija. Pomočnik vas bo vodil po več kot 45.000 golf igriščih po vsem svetu, če pa so naša golf igrišča vključena, pa nimamo informacij.

By Pear
Izkusite interaktivni trening svetovno priznanih športnikov in se naučite trenirati pametneje, ne težje.

Za razvijalce so pripravili tudi Bose AR SDK, ki razvijalcem in ustvarjalcem omogoča, da uporabijo informacije vgrajenih senzorjev, sledijo rotacijam glave in ustvarjajo prostorski zvok. SDK je na voljo za Unity in podpira iOS ter Android.

Kot zanimivost, v oglaševalskih kampanjah za izdelek Bose Frames nastopa tudi naš košarkaš Luka Dončić.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.