Dolgotrajni stranski zdravstveni učinki uporabe VR naprav

Govorili smo že o stranskih zdravstvenih učinkih uporabe naprav navidezne resničnosti, kot so VR slabost (Cybersickness), utrujenost oči in fotosenzitivna epilepsija. Ima pa uporaba tehnologij navidezne resničnosti tudi stranske učinke, ki lahko trajajo še dolgo časa, več ur in tudi več dni ter v skrajnih primerih celo let po uporabi.

0
VR stranski učinki
VR stranski učinki

Govorili smo že o stranskih zdravstvenih učinkih uporabe naprav navidezne resničnosti, kot so VR slabost (Cybersickness), utrujenost oči in fotosenzitivna epilepsija. To so stranski učinki, ki se pojavijo med samo uporabo VR naprav oziroma takoj po prenehanju uporabe. Ima pa uporaba tehnologij navidezne resničnosti tudi stranske učinke, ki lahko trajajo še dolgo časa, več ur in tudi več dni ter v skrajnih primerih celo let po uporabi.

Dejstvo je, da so dolgotrajni učinki uporabe VR tehnologij v veliki meri še vedno neznani, saj temeljite raziskave še niso bile izvedene.

Kateri pa so ti stranski učinki, kateri lahko trajajo dalj časa po prenehanju uporabe VR naprav:

  • Sindrom izkrcanja (MdDS – Disembarkment syndrome) – občutek gibanja, zibanja, ki lahko traja več dni ali v skrajnih primerih tudi let po uporabi.
  • Ponoven pojav potovalne slabosti ali slabosti pri gledanju hitrih prizorov na računalniškem monitorju oziroma TV zaslonu.
  • Poslabšana proprioceptivna koordinacija med očmi, glavo in rokami.
  • Poslabšanje vestibularno-okularnega refleksa, ki nam omogoča mirovanje zrkel med gibanjem telesa.
  • Postularna nestabilnost (težave z ravnotežjem).
  • Obstaja tudi tveganje za asocilanost, če bi uporabniki preveč časa preživljali v VR, ki se lahko sčasoma tako razvije, da nam bo nadomestila skorja vse izkušnje, s čimer bi se lahko zmanjšala potreba po osebnem stiku.

Zaradi tega je potrebno, da začnemo z uporabo VR postopoma, sprva po nekaj minut in postopoma po dovolj dolgih premorih povečujemo čas, ki ga preživimo znotraj VR, saj se telo postopoma navadi na novo izkušnjo. Če pa se pojavi katera od zgoraj navedenih težav, pa z uporabo nadaljujemo šele, ko ti simptomi minejo.

Da vas ne bomo samo strašili z stranskimi učinki uporabe VR, namreč VR se veliko uporablja in ima velik potencial v medicini in zdravstvu. Tako imenovana terapija VR (VR Therapy) se je izkazala za uspešno pri fobijah, strahu pred letenjem, pomaga pri motnji PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), kroničnih bolečinah, rehabilitaciji, parkinsonovi bolezni, depresijah itd.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.