Fotosenzitivnost

Fotosenzitivna epilepsija je redka, vendar je to kljub temu pomembno področje dostopnosti, saj so lahko posledice zelo resne in lahko povzročijo hude telesne poškodbe.

0
Epileptični napad

Fotosenzitivna epilepsija je redka, vendar je to kljub temu pomembno področje dostopnosti, saj so lahko posledice zelo resne in lahko povzročijo hude telesne poškodbe. Pomembno je vedeti, da uporaba VR povzroči, da zbolimo za epilepsijo, temveč lahko samo sproži epileptične napade.

V VR še ni bilo izvedene raziskave vpliva VR na verjetnost epileptičnega napada. Toda faktor, ki vpliva na sprožitev epileptičnega napada, je velikost vidnega polja, kjer je prikazan vizualni efekt. Pri gledanju TV predstavlja zaslon le majhen del vidnega polja, v VR pa to lahko predstavlja celotno vidno polje. Na pojav epileptičnega napada vpliva tudi čas trajanja vizualnega efekta.

Seveda je nemogoče, da bi bila katerakoli igra 100 % varna glede tveganja za epileptične napade, se je pa potrebno izogniti standardnim sprožilcem, kot so utripanja in ponavljajoči se kontrastni vzorci:

  • Katerokoli zaporedje utripajočih slik, ki traja več kot 5 sekund;
  • Več kot trije utripi v eni sekundi, ki prekrijejo več kot 25 % vidnega polja;
  • Gibajoč se ponavljajoč vzorec ali uniformni tekst, ki prekrije več kot 25 % vidnega polja;
  • Statičen ponavljajoč vzorec ali uniformni tekst, ki prekrije več kot 40 % vidnega polja.

Na pojav epileptičnega napada vpliva čas trajanja vizualnih efektov in delež vidnega polja, ki ga zavzema vizualni efekt.

Nekatera izmed podjetij zgoraj navedenih sprožilcev ne dovolijo v svojih igrah, nekatera pa omogočajo, da se jih izklopi. Zaradi pomanjkanja raziskav tega pojava v VR, potencialno večje verjetnosti pojava epileptičnega napada in resnejših poškodb (uporabnik ima na glavi VR prikazovalnik, ki je povezan s kablom), se priporoča, da se v VR popolnoma izognemo vsem standardnim znanim sprožilcem, ne glede na to, kolikšen del vidnega polja predstavlja vizualni efekt.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.