Generali z VR izkušnjo za večjo varnost v prometu

Zavarovalnica GENERALI d.d. je v okviru svojega družbeno odgovornega delovanja na področju varnosti v cestnem prometu javnosti, predvsem mladim, ponudila posebno izkustveno doživetje v virtualnem svetu. Gre za napredno VR izkušnjo, ki omogoča sodoben način nazornega prikaza zmanjšanih psihofizičnih sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola.

0
Generali VR
Generali VR

Zavarovalnica GENERALI d.d. je v okviru svojega družbeno odgovornega delovanja na področju varnosti v cestnem prometu javnosti, predvsem mladim, ponudila posebno izkustveno doživetje v virtualnem svetu. Gre za napredno VR izkušnjo, ki omogoča sodoben način nazornega prikaza zmanjšanih psihofizičnih sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola.

Napredna virtualna izkušnja »0,0 FURA« je posebno izkustveno doživetje v virtualnem svetu. Omogoča sodoben način nazornega prikaza zmanjšanih psihofizičnih sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola. Preventivna virtualna izkušnja, s katero posameznik na preprost način lahko izkusi, kako se sam oziroma njegovo telo odziva, ko za volan sede v opitem stanju, na posameznika naredi močan vtis.

Sama izkušnja traja tri minute. Posameznika na vožnjo povabi simpatičen robotek Geri, ambasador varne vožnje iz leta 2068. »Voznik« vožnjo prične v treznem stanju, nato pa se skozi čas stopnja njegove opitosti povečuje. Na cesti se »voznik« tekom različnih stopenj opitosti srečuje z različnimi ovirami: vožnja v mraku, ovinki, nasproti vozeča vozila, kolesarji, pešci, živali na cesti… Igralec pa preko virtualne izkušnje lahko spozna, kako alkohol vpliva na njegove sposobnosti, ki jih potrebuje za varno vožnjo – vid, motorika, samodojemanje… Ob koncu virtualne izkušnje sledi močan poziv posamezniku za varno in odgovorno vožnjo – za volan vedno le v treznem stanju. 

Virtualno izkušnjo »0,0 FURA« bodo posamezniki lahko izkusili tudi v sklopu projekta »Čista nula, čista vest«, ki ga izvaja Zavoda Varna pot. Postala pa bo tudi sestavni del preventivnih delavnic Zavoda za Varno pot »5x STOP je COOL«, ki so namenjene predvsem srednješolcem. Kadar virtualna izkušnja »0,0 FURA« ne bo v uporabi Zavoda Varna pot, bo javnosti na voljo za preizkus v eni izmed večjih poslovalnicah zavarovalnice GENERALI d.d. po Sloveniji (točen razpored bo objavljen spletni strani in FB profilu zavarovalnice).

Projekt so podprli tudi David Urankar, Rene Mlekuž in Jure Košir
Projekt so podprli tudi David Urankar, Rene Mlekuž in Jure Košir

Ali ste vedeli:
(vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa) 

1) Alkohol, eden najpogostejših dejavnikov tveganja. Približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa skoraj vsaka tretja. Do 15. maja 2018 se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodilo 456 prometnih nesreč oziroma 11 % manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 8 udeležencev, kar je 47 % manj kot v enakem obdobju lani (15 umrlih). Število telesno poškodovanih se je prav tako zmanjšalo, in sicer število hudo telesno poškodovanih za 8 % (letos 37 hudo telesno poškodovanih), število lažje telesno poškodovanih pa za 6 % (letos 173 lažje telesno poškodovanih). V letošnjem letu so največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročili v starostni skupini med 35. in 44. letom starosti, največ umrlih udeležencev pa je bilo zaradi povzročiteljev iz starostne skupine od 25. do 34. let (4 umrli). Povprečna stopnja alkohola povzročiteljev prometnih nesreč je letos malenkost višja in sicer 1,46 g/kg, povprečna stopnja povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa je znašala 1,76 g/kg. Do 30. septembra se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodilo 1.078 prometnih nesreč. 

2) Vpliv alkohola na sposobnosti voznika: 

 • vid: zoženje vidnega polja, zmanjša odpornost na bleščanje, oslabi sposobnost prepoznavanja različnih odtenkov svetlobe, zmanjša zmožnost očesne leče na prepoznavanje barv – posledično tako vpliva na zaznavanje gibanja, globine, dojemanje oddaljenosti/bližine; 
 • motorika: upočasni hitrost odzivanja in spremeni doživljanje časa;
 • samodojemanje: samo precenjevanje, odsotnost uvida v oslabljeno delovanje čutil, daje občutek poguma in vsemogočnosti pri obvladovanju stvari, ki se jih človek loti v opitem stanju;
 • čustvena stanja: spodbudi negativno doživljanje, ki je ob dolgotrajnem pitju stopnjevano do resnih in globljih čustvenih težav, t. j. običajno znatno povišano doživljanje depresivnosti, ki ima pomemben učinek na posameznikovo funkcioniranje.

3) Koncentracija alkohola: 

Koncentracija alkohola pri posamezniku je odvisna od: 

 • telesne teže,
 • spola,
 • hrane, ki se prebavlja,
 • časa trajanja pitja,
 • količine popitega alkohola (glede na različne tipe alkoholnih pijač).

Koncentracije alkohola v krvi merimo preko: 

 • analize količine alkohola v izdihanem zraku, ki jo merimo z etilmetrom (alkotester je indikator),
 • analize krvi.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.