Google ukinja DayDream

Google je v oktobru napovedal, da ukinja prodajo svojih VR prikazovalnikov DayDream View, hkrati s tem pa tudi, da prihajajoči telefon Pixel 4 DayDream, platforme ne bo več podpiral. Zaenkrat aplikacije v trgovini ostajajo za obstoječe uporabnike.

0
Google DayDream View
Google DayDream View

Google je v oktobru napovedal, da ukinja prodajo svojih VR prikazovalnikov DayDream View, hkrati s tem pa tudi, da prihajajoči telefon Pixel 4 DayDream, platforme ne bo več podpiral. Zaenkrat aplikacije v trgovini ostajajo za obstoječe uporabnike.

Google DayDream platfoma in prikazovalnik DayDream view podobno kot Samsung GearVR delujeta s telefonom, ki se vstavi v prikazovalnik, na telefonu pa teče DayDream platforma za navidezno resničnost. Podprti so zmogljivejši telefoni kot sta Google Pixel, Pixel 2 in 3, Samsung Galaxy S9 in S9+, Samsung Galaxy S8 in S8+, Asus ZenFone AR, LG V30 in še nekateri drugi. Čeprav je šlo za obetajočo platformo, na njej ni na razpolago toliko aplikacij in iger kot na drugih konkurenčnih platformah, očitno pa se je Google vsled močne konkurence prenosnih prikazovalnikov za navidezno resničnost (HTC Vive Cosmos, Oculus Go, Oculus Quest, Samsung Gear VR) odločil, da njegova platforma nima prihodnosti in da ne je bo več razvijal, kot tudi prikazovalnika ne.

Google je imel sicer s platformo velike zamisli, saj je leta 2016 ob predstavitvi platforme napovedal, da cilja na na stotine milijonov uporabnikov in več milijardni trg. Visoke cilje so si zadali najverjetneje zaradi uspeha in velike prodaje Samsung Gear VR in Googlove kartonke Cardboard, pri čemer pa ne smemo spregledati, da je bila cena kartonke precej nizka, Samsung Gear VR pa je bil dostikrat priložen pri nakupu zmogljivejšega telefona, kar je vplivalo na (pre)napihnjene prodajne rezultate. Prodaja teh naprav je v naslednjih letih začela padati, VR temelječa na mobilnih telefonih pa se ni izkazala, da so jo uporabniki dobro sprejeli, saj je uporaba telefona za navidezno resničnost nepraktična, uporaba pa hitro prazni baterijo in pregreva telefon. Na trg je začela prihajati nova generacija samostojnih prenosnih VR prikazovalnikov, ki so zmogljivejši, nudijo boljšo uporabniško izkušnjo in nekateri omogočajo tudi sledenje v šestih prostostnih stopnjah.

Že na pomlad je bilo slutiti, da Google Daydream ugaša, saj ga na dogodku Google I/O niso niti omenili, medtem ko v specifikacijah najavljenega telefon Pixel 4 kompatibilnost ni več navedena. Sedaj pa Google potrdil govorice, da je zaključuje s podporo in da obenem ustavlja prodajo prikazovalnika Daydream View. Trgovina in aplikacija zanjo pa za obstoječe uporabnike do nadaljnjega ostajata delujoča.

S tem dejanjem se najverjetneje napoveduje zamrtje področja prenosnih VR prikazovalnikov, ki za svoje delovanje potrebujejo mobilni telefon. Samsung sicer še ne omenja, da ukinja svoj Gear VR, vendar pa ga je v trgovinah že težko dobiti.

Google pa se je očitno odločil, da tudi svoje platforme za kartonko Cardboard ne bo več aktivno razvijal, saj je nedavno sporočil, da bo vso programsko opremo za platformo ponudil kot open-source, v upanju, da bodo jo bodo drugi razvijalci prevzeli in jo še naprej razvijali, kot tudi aplikacije zanjo. Kljub temu pa obljublja, da bo še vedno podpiral projekt s svojimi prispevki in dodatnimi funkcionalnostmi, ki bo vključeval tudi SDK za Unity.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.