HTC Vive

HTC Vive velja za enega od najboljših VR prikazovalnikov trenutno na trgu.

0
HTC Vive

HTC Vive je naglavni prikazovalnik navidezne resničnosti, ki je bil predstavljen na MWC (Mobile World Congress) marca 2015. Prvi razvojni kompleti so bili na voljo avgusta in septembra istega leta, na prodaj pa bila naprava od 5. aprila 2016.

HTC Vive velja kot najboljši naglavni VR prikazovalnik, še posebej izstopa s svojim sistemom sledenja uporabnika t.i. Lighthouse, kar v prevodu pomeni svetilnik.

Za prikazovanje uporablja dva ekrana 1080×1200 px, tehnologije OLED, ki sliko osvežujeta z 90 Hz. Skupna velikost sicer na pol razdeljenega ekrana je torej 2160×1200 px, vidni kot pa znaša 110 stopinj. Za delovanje potrebuje povezavo z zmogljivim računalnikom s katerim se poveže s kabli, na voljo pa je tudi brezžična enota TPCAST, ki omogoča brezžično povezavo z osebnim računalnikom. Prvotno je HTC Vive podpiral le Microsoft Windows operacijski sistem, februarja 2017 je bila dodana podpra za Linux, od junija 2017 pa je napravo možno uporabljati tudi na MacOS.

Ima vgrajeno tudi zunanjo kamero, s čimer omogoča, da uporabnik vidi svojo resnično okolje, ne da bi mu bilo potrebno sneti prikazovalnik z glave. Z uporabo te kamere se lahko zazna tudi statične in premične objekte v prostoru, kar imenujejo »Chaperone« varnostni sistem, ki avtomatsko prikaže navidezni zid ali video s kamere, da se uporabnik izogne oviram ali stenam v resničnem okolju.

Vgrajenih ima več kot 70 senzorjev, kot npr. žiroskop, pospeškometer in pozicijske laserje. Za razliko od ostalih virtualnih čelad ima HTC Vive tudi postajo Lighthouse, ki spremlja prostor do 4,5m x 4,5m. Sistem Lighthouse je zasnoval Alan Yates, uporablja pa enostavne fotosenzorje na kateremkoli objektu v prostoru. Sistem deluje na način navzven-znotraj (angl. Outside-In) in ne potrebuje kamer za razliko od ostalih VR naprav, temveč samo dve bazni postaji, ki oddajata IR svetlobo in IR laser, na naglavni čeladi pa so nameščeni foto senzorji, ki to IR svetlobo zaznavajo. Na bazni postaji nameščene IR LED diode periodično zasvetijo, laserska oddajnika pa se konstantno vrtita. Ko IR LED diode zasvetijo, začne naprava meriti čas do trenutka, ko foto senzorje zadane laserski žarek. Na podlagi tega, kateri foto senzorji in kdaj so bili osvetljeni z laserskim žarkom, naprava izračuna natančen položaj naglavne VR čelade v prostoru, relativno glede na položaj baznih postaj.

HTC Lighthouse
HTC Lighthouse

V prihajajoči novi različici Ligthhouse, ki bo predvidoma na voljo leta 2018 (za razvijalce že konec leta 2017), se obeta nižja cena sistema, bolj robustno delovanje in boljša uporabniška izkušnja. Sistem bo omogočal postavitev več  baznih postaj in tako omogočil razširitev področja zaznavanja, s čimer bomo lahko dlje časa potopljeni v navidezno izkušnjo, in kasneje zadeli ob virtualni zid, ki nas bo opomnil, da gre samo za navidezno resničnost.

Za interakcijo sta kompletu priložena dva HTC Vive krmilnika, ki imata različne vhodne načine in avtonomijo delovanja do 6 ur z enkratnim polnjenem. Sistem pa lahko razširimo z napravo Vive Tracker, ki ga lahko pripnemo na katerikoli fizični objekt, ki ga nato Lighthouse sledi in je viden znotraj navidezne resničnosti.

Vive Controllers
Vive Controllers
Naslednji članekIntel je ustavil projekt Alloy VR
Andrej Somrak je navdušenec nad novimi tehnologijami, še posebej nad tehnologijami navidezne, izboljšane in mešane resničnosti. Svoje navdušenje izpopolnjuje tudi v okviru doktorskega študija, kjer so njegova raziskovalna področja stranski zdravstveni učinki uporabe VR tehnologij, uporabniška izkušnja, dostopnost in interakcija. Poleg tega je avtor več člankov in predavatelj s področja tehnologij navidezne resničnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.