Kako je biti kar 7 dni v navidezni resničnosti?

Jak Wilmot, soustanovitelj VR studija Disrupt VR, se je odločil, da preizkusi to, kar meni, da  nam prinaša prihodnost. Da bomo XR naprave nosili na sebi vsak dan, vsak trenutek, 24/7.

0
Preživeti en teden v VR
Preživeti en teden v VR

Jak Wilmot, soustanovitelj VR studija Disrupt VR, se je odločil, da preizkusi to, kar meni, da  nam prinaša prihodnost. Da bomo XR naprave nosili na sebi vsak dan, vsak trenutek, 24/7. Sicer pravi, da gre verjetno za najbolj neumno stvar, ki jo je kdaj naredil.

Eksperiment je izvedel februarja letos, v navidezni resničnosti je preživel kar cel teden, kar pomeni 168 ur. Pri tem je uporabil več VR prikazovalnikov (HTC Vive FocusHTC ViveOculus Rift in Oculus Go). Eksperiment je izvedel kar sam v svojem stanovanju, brez kakršnekoli pomoči prijateljev.

Pri tem se je držal striktnih pravil. VR prikazovalnik je moral nositi na sebi ves čas trajanja eksperimenta, med menjavo je imel 30 sekund časa, da je namestil nov prikazovalnik na glavo, pri tem pa je moral imel zaprte oči. Nameščenega ga je imel tudi med spanjem, prehranjevanjem, pitjem, kuhanjam, tuširanjem, telesno vadbo in ostalimi aktivnostmi. Da pa je to lahko počel, pa je svoj resnični svet videl tudi preko prikazovalnika, a z uporabo zunanje kamere prikazovalnika (pass-through camera). Sobo je imel zatemnjeno oziroma okna zastrta z črnimi zavesami, da zunanja svetloba ni vplivala na njegov cirkadiani ritem.

Po zaključku eksperimenta kakih hujših stranskih učinkov ni občutil, razen rahle vrtoglavice in dezorientacije, ki pa sta hitro izzveneli. Očitno pa ni takoj preklopil na resnični svet, saj je bila ena prvih izjav, ki jih je izrekel po zaključku, da kako sta huda grafika in osveževanje slike v resničnem svetu. 🙂

Svojo izkušnjo je oddajal v živo preko Twitch platoforme, za konec pa je vse skupaj zapakiral v zanimiv video, ki povzame njegovo izkušnjo in si ga lahko ogledate spodaj.

Menite, da bomo v letu 2050 brali članke z naslovom “Preživel sem teden dni v resnični resničnosti?”. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.