Magic Leap – prihodnost mešane resničnosti?

Magic Leap so očala za mešano/združeno resničnost, kjer digitalne računalniško ustvarjene objekte transparentno »vgradimo« v resničen svet. Za prikaz slike se uporablja tehnologijo svetlobnih polj oziroma »Dynamic Digitized Lightfield Signal™«, kot so poimenovali njihovo patentirano tehnologijo.

0
Magic Leap očala
Magic Leap očala

Magic Leap je podjetje, ki je dolgo časa skrivalo svoj izdelek, objavljalo pa je futuristične posnetke, ki naj bi demonstriralo zmožnosti očal za mešano resničnost. Startup podjetje je bilo ustanovljeno oktobra 2014, njen ustanovitelj je Rony Abovitz. Očitno so bili prepričljivi za investitorje, saj so uspeli zbrati preko 2 milijardi dolarjev kapitala, vanj pa so vložili Google, Alibaba, Qualcomm, Warner Bros in drugi. Nekateri napovedujejo, da če bodo z izdelkom uspeli, lahko postanejo največje podjetje na svetu. Vrednost podjetja trenutno ocenjujejo na cca. 6 milijard dolarjev. Za razliko za večino ameriških tehnoloških podjetij, se podjetje Magic Leap nahaja na Floridi.

Spomladi 2018 so svoj izdelek Magic Leap One le pokazali, in ga je zdaj možno dobiti kot razvojni komplet, imenovan Creator Edition. Prvi razvijalci, ki so prejeli očala, so se morali držati strogih pravil, da ne bi prišlo do uhajanja informacij, očala so celo moralo hraniti v zaklenjenem sefu, ko le ta niso bila v uporabi.

Magic Leap demo
Magic Leap demo

Magic Leap so očala za mešano/združeno resničnost, kjer digitalne računalniško ustvarjene objekte transparentno »vgradimo« v resničen svet. Za razliko od ostalih naglavnih prikazovalnikov se razlikujejo v tem, da slike ne prikazujejo na lečah očal in tako ne ovirajo vidljivosti, temveč jo projicirajo direktno na mrežnico očesa. V očala so vgrajene kamere in senzorji, ki prepoznavajo prostor, govor, geste rok in sledijo pogledu oziroma očem. Za prikaz slike se uporablja tehnologijo svetlobnih polj oziroma »Dynamic Digitized Lightfield Signal™«, kot so poimenovali njihovo patentirano tehnologijo. Svetlobno polje ne zajeme le vsak svetlobni žarek, ki pride do naših oči, temveč tudi smer v kateri svetlobni žarki potujejo in količino svetlobe, ki potuje skozi vsako točko v prostoru. To omogoča da se digitalnim objektom in predmetom da globino.

Po navedbah proizvajalca, gre za prihodnost nosljive tehnologije, računalništva in pametnih telefonov, tako imenovanega prostorskega računalništva oziroma Spatial Computing.
Pri uporabi očal, bomo poleg očal morali nositi s sabo tudi procesno enoto, imenovano Lightpack Computing Platform, ki se zatakne za pas ali se nosi v žepu, očalom pa je priložen tudi preprost krmilnik, ki ima šest prostostnih stopenj in haptični odziv z vibratorjem.

Magic Leap komplet
Magic Leap komplet

Namenjena so uporabi znotraj zaprtih prostorov, saj ima tehnologija (trenutno) težave s prikazovanjem slike na močni svetlobi. Očala so na voljo so očala v dveh velikostih, imajo vgrajene štiri mikrofone in šest kamer za slednje pozicije in gibanja v prostoru. Kakšen je vidni kot še ne vemo, naj bi pa bil širši kot pri Microsoft Hololens.

Za razvoj aplikacij in iger so za platformo Magic Leap One nedavno odprli Creators Portal in izdali razvojni komplet (SDK), s čimer so razvojnikom dali orodja za razvoj vsebine. Da bodo z izdelkom uspeli je potrebno poleg dobre tehnološke rešitve, seveda prepričati tudi razvijalce, da začno izdelovati aplikacije in igre za izdelek.

Magic Leap demo
Magic Leap demo

Očala Magic Leap naj bi bila na voljo proti koncu leta 2018, a natančnejših informacij podjetje ni izdalo. Osnovni model naj bi stal cca. 1000 USD. Konkurenčna očala, kot so Microsoft HoloLens in Meta 2 so trenutno prav tako dobavljiva kot razvojni komplet.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.