Microsoft HoloLens 2

Microsoft HoloLens 2 je Microsoft je nekaj dni nazaj predstavil na MWC 2019 v Barceloni. Gre za samostojni prikazovalnik za mešano resničnost, ki se bo od svojega predhodnika HoloLens (predstavljenega že leta 2016) razlikoval kar v nekaj ključnih lastnostih.

0
Microsoft Hololens 2
Microsoft Hololens 2

Microsoft HoloLens 2 je Microsoft je nekaj dni nazaj predstavil na MWC 2019 v Barceloni. Gre za samostojni prikazovalnik za mešano resničnost, ki se bo od svojega predhodnika HoloLens (predstavljenega že leta 2016) razlikoval kar v nekaj ključnih lastnostih.

Novi prikazovalnik bo imel podvojeno vidno polje, z diagonalnim vidnim kotom 52 stopinj, pri čemer bo ohranil gostoto slikovnih pik 47 px na kotno stopinjo.  Ob upoštevanju razmerja stranic 3:2 to pomeni, da bo imel horizontalni vidni kot 43 stopinj in vertikalni vidni kot 29 stopinj (originalni HoloLens ima 35 stopinj diagonalni vidni kot, kar pomeni, da ima 30 stopinj horizontalnega vidnega kota in 17,5 stopinj vertikalnega vidnega kota). Vidno polje bo sedaj podobno vidnemu polju, kot ga ima Magic Leap, ki ima 50 stopinj diagonalnega vidnega kota, kar pomeni, da ima 40 stopinj horizontalnega vidnega kota in 30 stopinj vertikalnega vidnega kota. Ozko vidno polje je bila kar precejšna omejitev prvotnega HoloLensa. Kar pa je v primerjavi z VR prikazovalniki še vedno precej malo, saj tipični prikazovalniki za navidezno resničnost ponujajo 110 in več stopinj horizontalnega vidnega kota, Pimax 8K pa bo imel kar 200 stopinjski diagonalni vidni kot.

Microsoft Hololens 2
Microsoft HoloLens 2

Kot prvotni HoloLens, bo tudi naslednik za interakcijo uporabljal naravni uporabniški vmesnik (NUI – Natural User Interface), s prepoznavo govora in upravljanje z gestami. Pri tem pa bo sledenje gestam precej izboljšano, saj bo omogočal tako imenovano “Fully articulated hand tracking” s sledenjem gibov posameznih prstov. Ne bo pa imel priloženega krmilnika, kar bi bilo dobrodošlo, saj upravljanje z rokami hitro pripelje do utrujenosti rok oziroma do efekta goriljih rok. Vgrajeno bo imel tudi sledenje pogledu, kjer je ena izmed zanimivih in uporabnih funkcij “Auto scroll”, ki omogoča avtomatsko premikanje strani besedila, ko ga preberemo do konca oziroma, ko zaključimo z branjem na dnu strani. Omogočal pa tudi prepoznavo uporabnika in prijavo v sistem z uporabo “Windows Hello”. Prepoznava govora, pa naj bi bolje delovala tudi v hrupnih okoljih.

Funkcija “Flip-up” pa bo omogočala, da zaslon dvignemo in tako izklopimo mešano resničnost in se “vrnemo” v resnični svet. Dobrodošla bo tudi možnost uporabe realističnih avatarjev pri skupinskem delu in hologramskih sestankih, saj bodo avatarji realistično upodobljeni iz slik sodelujočih. Bo precej bolj udoben za nošenje z izboljšano ergonomijo,  ima spremenjeno težišče, in tako manj pritiska na sprednji del glave, čelo in nos, saj ima baterijo vgrajeno na zadnjem delu prikazovalnika. Bo tudi nekoliko lažji (13 g).

Hkrati s predstavijo novega prikazovalnika je Microsoft predstavil tudi novo različico Kinect globinskega senzorja, imenovanega Azure Kinect DK, ki bo na prodaj po 399 USD.

HoloLens 2 je mogoče že prednaročiti po ceni 3500 USD, obstajala pa bo tudi možnost najema v kompletu s storitvijo “Dynamics 365 Remote Assist” od 125 USD dalje na uporabnika na mesec. Na voljo pa bo še vedno samo kot naprava za poslovna okolja in razvijalce, kot izdelek za povečanje produktivnosti in ne kot izdelek za široko potrošijo, kjer je primarni namen uporabe zabava in igre.

Microsoft Hololens 2

Tehnične specifikacije novega prikazovalnika so:

 • Optics: See-through holographic lenses (waveguides)
 • Resolution: 2k 3:2 light engines
 • Holographic density: > 2.5k radiants (light points per radian)
 • Eye-based rendering: Display optimization for 3D eye position
 • Hand tracking: Two-handed fully articulated model, direct manipulation
 • Eye tracking: Real-time tracking
 • Voice: Command and control on-device, Natural Language with internet connectivity
 • 6DoF tracking: World-scale positional tracking
 • Spatial mapping: Real-time environment mesh
 • Mixed reality capture: Mixed hologram and physical environment photos and videos
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 850 Compute Platform
 • HPU: 2nd generation custom-built holographic processing unit
 • WiFi: 802.11ac 2×2
 • Bluetooth: 5.0
 • USB: USB Type-C
 • Camera: 8MP stills, 1080p30 video

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.