Muzej Louvre v sodelovanju s HTC VIVE Arts predstavlja prvo izkušnjo navidezne resničnosti

HTC VIVE Arts in pariški muzej Louvre od 24. oktobra obiskovalcem ponujata nepozabno doživetje z naslovom Mona Lisa: Beyond the Glass - prvo muzejsko izkušnjo navidezne resničnosti (VR).

0
Mona Lisa
Mona Lisa

HTC VIVE Arts in pariški muzej Louvre od 24. oktobra obiskovalcem ponujata nepozabno doživetje z naslovom Mona Lisa: Beyond the Glass – prvo muzejsko izkušnjo navidezne resničnosti. Obiskovalci imajo tako priložnost, da v okviru velike razstave del Leonarda da Vincija, najbolj  znano mojstrovino italijanskega renesančnega genija spoznajo na povsem nov način ter s pomočjo VIVEPORT-a tudi od koder koli po svetu.

Mona Lisa: Beyond the Glass ponuja povsem nov pogled na znamenito da Vincijevo sliko in daje priložnost, za bolj osebno srečanje z likovno umetnino v virtualnem prostoru. S pomočjo te inovativne in interaktivna izkušnje, lahko muzej uporabnikom širom sveta ponudi dostop do ikonične Mone Lize na doslej še neviden način.

Na začetku sedemminutne poglobljene izkušnje se opazovalec s pomočjo najnovejšega predvajalnika za navidezno resničnost VIVE Cosmos znajde v sobani muzeja Louvre, kjer domuje znamenita Mona Liza. Sprva je postavljen za množico obiskovalcev, pred sliko v muzejski galeriji.

Mona Lisa
Mona Lisa

Ko se množica razide se opazovalec premakne v neposredno bližino slike, ki ni več zavarovana z zaščitnim steklom in okvirjem. Zdaj si lahko sam ogleda živopisne podrobnosti te slavne oljne slike, vključno s teksturo lesene plošče, ki se vidi skozi barvni sloj, pa tudi hrbtno stran plošče, kjer lahko opazuje razpoko v lesu in način, kako je bila restavrirana.

Mona Lisa
Mona Lisa

Izkušnja navidezne resničnosti združuje gibljivo sliko, zvok in interaktivno zasnovo, ki opazovalcu omogoča poglobljeno izkušnjo da Vincijevega sveta in odkrije, kaj vse lahko fotografiranje ikonične umetnine z infrardečo lučjo razkrije o modelu na sliki. Opazovalec dobi na popotovanju skozi čas vpogled v proces nastajanja znamenite umetnine in kako se je le ta v 500 letih spreminjala. Pripovedni del izkušnje pa razblini številne mite o sami Moni Lizi na način, da razkrije več podrobnosti o njenih oblačilih in identiteti.

Mona Lisa: Beyond the Glass predstavi tudi slikarsko tehniko sfumato, ki je Leonardu da Vinciju omogočila, da je z več sloji glazure, barve in pigmenta v podobi Mone Lize dosegel zelo prefinjeno senčenje. Opazovalcu je učinek te tehnike ponazorjen s tankim slojem dima, ki napolni prostor in mehča svetlobo. Virtualna izkušnja razkriva tudi skrite podrobnosti pokrajine, ki služi kot ozadje slavnemu da Vincijevemu modelu.

Mona Lisa
Mona Lisa

Mona Lisa: Beyond the Glass govori o širšem pomenu ustvarjanja novih metod, s pomočjo katerih obiskovalci spoznavajo muzejske umetnine, ustanove pa lahko tovrstne inovacije sprejmejo kot ključen element svojega razstavnega programa ter z njimi dosežejo širše občinstvo.

Razširjena domača različica je na voljo za prenos v HTC-jevi neomejeni VR naročniški storitvi, VIVEPORT Infinity, skupaj z ostalimi VR spletnimi platformami, vključno z mobilnim VR za iOS in Android. Uporabnikom poleg vsebine, ki si jo lahko ogledajo v muzeju, ponuja tudi priložnost, da doživijo izkušnjo samega obiska Louvra, ko vstopijo skozi ikonično stekleno piramido v virtualni prostor, obiščejo Grand Galerie in si ogledajo celotno da Vincijevo zbirko slik v znamenitem pariškem muzeju.

To izjemno izkušnjo virtualne resničnosti so skupaj omogočili Louvre, HTC in VR produkcijski studio Emissive.

Dominique de Font-Réaulx, Louvre: Ponudba novih načinov za opazovanje in občudovanje umetnin v naši zbirki je v središču poslanstva Louvra. Naše partnerstvo s podjetjem HTC Vive Arts je čudovita priložnost, da obiskovalcem prvič v zgodovini ponudimo izkušnjo virtualne resničnosti. Projekt je prinesel združitev strokovnega znanja v Louvru z digitalno ustvarjalnostjo v korist vseh naših obiskovalcev.

Victoria Chang, direktorica HTC Vive Arts: Pri VIVE Arts smo ponosni na sodelovanje z Louvrom in z veseljem predstavljamo našo prvo VR razstavo Mona Lisa: Beyond the Glass. Da Vinci je bil izredno pronicljiv in ustvarjalen mislec ter izjemen innovator na področju umetnosti in tehnologije. Navidezna resničnost kot interdisciplinarni medij današnjim ustvarjalcem omogoča, da presežejo meje med področji, ki so bila nekoč obravnavana ločeno. Verjamemo, da bodo obiskovalci Louvra z uporabo VR tehnologije doživeli nepozabno izkušnjo tega monumentalnega umetniškega dela. Prav tako si štejemo v čast, da podpiramo Louvre pri prizadevanjih, da svojo zbirko umetnin predstavi čim širšemu krogu ljudi. Upamo, da se bo s pomočjo nove tehnologije še več ljudi povezalo s to slavno ustanovo.

O muzeju Louvre

Louvre je eden največjih muzejev umetnosti na svetu in zgodovinska zgradba Pariza. Osrednja znamenitost francoske prestolnice se nahaja ne desnem bregu reke Siene, v 1. okrožju Pariza. V muzeju je na površini 72.735 kvadratnih metrov razstavljenih okrog 35.000 predmetov iz obdobja od 7000 let pr.n.št. do leta 1848. Leta 2018 je bil Louvre z 10,2 milijona obiskovalcev najbolj obiskan muzej umetnosti na svetu. Za več informacij obiščite www.louvre.fr.

O HTC VIVE Arts

VIVE Arts uporablja najsodobnejšo tehnologijo, ki spreminja način doživljanja kulture in prinaša projekte, ki so dostopni kjerkoli na svetu. Spodbuja digitalne inovacije, sodeluje z vodilnimi umetniki, muzeji in kulturnimi ustanovami pri ustvarjanju umetniških del in eksponatov z uporabo najnovejše tehnologije. VIVE Arts je od začetka delovanja leta 2017 sklenil skoraj 40 partnerstev z vodilnimi kulturnimi ustanovami in organizacijami, vključno z londonsko galerijo Tate Modern, muzejema d’Orsay in de l’Orangerie v Parizu, ameriškim muzejem prirodoslovne zgodovine v New Yorku, Narodnim muzejem v Tajpeju, muzejem ArtScienece iz Singapurja in najnovejše sodelovanje z beneškim Biennale d’Arte 2019.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.