Razlikujete med navidezno, izboljšano in mešano resničnostjo?

Navidezna resničnost (Virtual Reality), izboljšana resničnost (Augmented Reality) in mešana/združena resničnost (Merged Reality) so tehnologije, ki obljubljajo, da nam bodo v bližnji prihodnosti spremenile način dela, zabave, komunikacije, izobraževanja in življenja nasploh. Pa veste kake so razlike med posameznimi resničnostmi?

0
Izboljšana/obogatena resničnost
Izboljšana/obogatena resničnost

Navidezna resničnost (Virtual Reality – VR), izboljšana/obogatena resničnost (Augmented Reality – AR) in mešana/združena resničnost (Merged Reality – MR) so tehnologije, ki obljubljajo, da nam bodo v bližnji prihodnosti spremenile način dela, zabave, komunikacije, izobraževanja in življenja nasploh. Pa veste kake so razlike med posameznimi resničnostmi?

Analitska hiša Gartner v poročilu »Krivulja posvajanja tehnologij« za leto 2017 (Hype Cycle for Emerging Technologies) napoveduje, da bo VR v široki uporabi čez dve do pet let, AR/MR pa čez pet do deset let. Trenutno se AR/MR nahaja v fazi streznitve (Through of Disillusionment), VR pa že v fazi razsvetljenja (Slope of Elightenment), kar napoveduje pomembnost teh tehnologij in vpliv na naše življenje in delo v bližnji prihodnosti.

Navidezna resničnost je pojem, uporabljen za opis tridimenzionalnega, popolnoma računalniško ustvarjenega okolja, ki ga lahko uporabnik raziskuje in v katerem težko loči, kaj je resnično in kaj ni. Pri izboljšani in mešani resničnosti se ne potopimo popolnoma v navidezni svet in ne zakrijemo svojega resničnega sveta v celoti, temveč v resnični svet, v katerem se nahajamo, dodamo digitalne elemente in informacije.

Navidezna, izboljšana in mešana resničnost
Navidezna, izboljšana in mešana resničnost

O izboljšani resničnosti govorimo, ko z napravami, kot so pametni telefoni, tablice ter očala, dodajamo digitalne objekte v resnični svet in je oboje skupaj vidno na zaslonu oziroma vidno skozi očala. Izboljšana resničnost je integracija digitalnih informacij v sliko realnega okolja, ki dodaja meta podatke iz baz v oblakih v sliko resničnega sveta.

Pri izboljšani resničnosti se na pametnih telefonih uporablja tudi geo lokacijo, na osnovi katere potem na telefon posreduje podatke o različnih turističnih znamenitostih in drugih informacijah. Aplikacije so zmožne vzeti informacije iz okolja, tako zvočne, vizualne, kot lokacijske, jih procesirati in prikazati realno časovno, skupaj s podatki iz resničnega okolja.

Mešana resničnost je podobna izboljšani resničnosti, vendar pa so pri njej digitalni elementi umeščeni v resnični svet tako, da se zavedajo prostora, v katerem se nahajajo, in z resničnim svetom interaktirajo in s katerimi interaktira tudi uporabnik naprave.

Navidezna resničnost je osebi predstavljena s pomočjo naglavnega VR prikazovalnika, slušalk, haptičnih in taktilnih naprav itd. Vsak del tega sistema je potreben za simuliranje določenih čutil za dojemanje iluzije kot realnosti. Zaslon je osrednji in najpomembnejši del izkušnje na področju navidezne resničnosti.

Najpomembnejši dejavnik pri delovanju sistemov izboljšane/mešane resničnosti je, kako realno so v resnično okolje integrirane digitalne informacije oziroma objekti. Uporaba AR in MR zahteva napredne tehnike računalniškega vida, ki mora omogočiti zaznavo objektov, rekonstruirati oblike in identificirati vire svetlobe, pred izrisom digitalnih objektov v resnični svet, da bodo izgledali čim bolj naravno. Velik izziv za AR in MR je lokalizacija in mapiranje prostora za kar se uporabljajo tehnike SLAM (Simultaneus Localization and Tracking), ki se uporabljajo tudi pri računalniškem vidu in robotiki, te matematične modele in algoritme pa lahko uporabimo tudi v VR/AR/MR.

Mešana resničnost na napravi Magic Leap
Mešana resničnost na napravi Magic Leap

Medtem, ko je VR že 30 in več let stara tehnologija, so AR in MR nove tehnologije. AR se trenutno že uporablja na mobilnih napravah (npr. aplikacija pokemon, snapchat, FB-aplikacije itd.), MR pa je še v fazi razvoja in naprave še niso komercialno dobavljive.

Naprave za navidezno resničnost smo predstavili že v tem članku, med napravami za izboljšano oziroma mešano resničnost izstopajo naprave Microsoft Hololens, Magic Leap, Meta 2 in ODG R-8 ter R-9, vse pa so še v razvoju in dobavljive samo kot razvojni kompleti, vendar se kljub temu nekatere že uporabljajo v profesionalne namene, imajo pa velik potencial za rast v poslovnih okoljih in industriji.

Naprave za mešano resničnost
Naprave za mešano resničnost

Predvideva se, da bodo AR/MR tehnologije v prihodnosti precej bolj popularne in uporabljane kot VR, predstavljale pa bodo tudi precej večji tržni delež, saj bodo uporabne na širšem področju, svoje mesto pa bodo našle tudi v poslovnih okoljih.

Spodaj si lahko ogledate kako bo mešana resničnost videti na napravi Magic Leap:

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.