nReal Light očala za mešano resničnost

nReal Light so modna očala za mešano resničnost, kitajskega proizvajalca, ki so bila predstavljena na letošnjem CES-u v Los Angelesu in kasneje še na MWC v Bareceloni.

0
nReal Light očala
nReal Light očala

nReal Light so modna očala za mešano resničnost, kitajskega proizvajalca, ki so bila predstavljena na letošnjem CES-u v Los Angelesu in kasneje še na MWC v Bareceloni. Gre za očala, ki veliko obetajo, saj so v primerjavi s konkurenčnimi izdelki (Microsoft Hololens, Magic Leap) cenejša, precej lažja in tanjša, pa tudi privlačnega videza, kar bo seveda vplivalo na sprejem in uporabo novih tehnologij med uporabniki.

Pojavlja se sicer veliko proizvajalcev, ki v očala vgrajujejo 2D sliko, ki (transparentno) prekriva pogled in se tržijo kot AR/MR očala, kar pa to niso. No morda služijo kot očala za obogateno resničnost, če se vsaj deloma zavedajo prostora okrog nas, in nam podajajo različne informacije vezano na to, kot npr. navigacija, vozni redi, dodatne informacije glede izdelkov v trgovinah, predstavitvah, muzejih itd.

nReal Light se pa ravno v tem razlikujejo, saj so prava očala za mešano resničnost. Njihov izgled se kaj dosti ne razlikuje od klasičnih sončnih očal. Služijo pa samo kot prikazovalnik, procesorske in grafične operacije se namreč izvajajo na mobilnem telefonu (z vgrajenim procesorjem Qualcomm Snapdragon 855 ali boljšim), ki mora imeti tudi USB Type-C priključek. Če pa takega mobilnega telefona nimamo, pa lahko uporabimo njihovo dodatno procesorsko enoto s procesorjem Qualcomm Snapdragon 855. S telefonom ali procesorsko enoto so povezana s kablom.

nReal Light očala
nReal Light očala

Tako kot ostali konkurenčni izdelki imajo dokaj majhen vidni kot (52 stopinj) in zaslon s 1080 slikovnimi pikami, kot se pa za mešano resničnost spodobi, sledijo uporabniku v šestih prostorskih stopnjah (6-DOF), in tako digitalne objekte umeščajo v prostor okrog nas, ki se ga le ti zavedajo. S težo 85 g so precej lahka, vendar še vedno težja, kot klasična (sončna) očala. Očalom je priložen tudi krmilnik, ki pa deluje v treh prostorskih stopnjah (3-DOF).

Očala trenutno še niso na voljo za nakup. Prvotno so bila napovedana za konec leta 2019, zdaj pa so dobavljivost premaknili v leto 2020. Cena bo po napovedih 499 USD, kar je za AR/MR očala precej ugodno, sploh če jo primerjamo s cenami konkurenčnih izdelkov (Microsoft Hololens 2 se prodaja po 3500 USD, Magic Leap pa po 2300 USD). Na voljo pa je že razvojni komplet po ceni 1199 USD, ki vključuje tudi SDK za Unity, ki ga imenujejo NRSDK.

Kitajski proizvajalec pa ima poleg težav z zamikom dobavljivosti, na glavi še tožbo konkurenta Magic Leap, ki jih toži, da so uporabili zaupne informacije, ki jih priskrbel bivši zaposleni pri Magic Leap-u, pri izdelavi konkurenčnega izdelka.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.