Obleka s katero bo VR izkušnja skoraj kot v Ready Player One

HoloSuit je obleka za sledenje gibom in položaju telesa v prostoru in z velikimi številom vgrajenih senzorjev, haptičnih naprav in brezžično povezavo obeta veliko. Na SlashGear so obleko poimenovali kar Ready Player One obleka. Ne bo pa poceni.

0
HoloSuit obleka
HoloSuit obleka

HoloSuit je obleka za sledenje gibom in položaju telesa v prostoru in z velikimi številom vgrajenih senzorjev, haptičnih naprav in brezžično povezavo obeta veliko. Na SlashGear so obleko poimenovali kar Ready Player One obleka.

Za čim močnejši občutek vživetosti je treba stimulirati čutila uporabnika, velja pa pravilo, da več čutil ko stimuliramo, močnejši bo občutek vživetosti uporabnika. To izvedemo s haptičnimi, taktilnimi in drugimi napravami, ki so pogosto kar vgrajene v vhodne naprave – krmilnike. Haptične naprave vplivajo na večje mišice, medtem ko taktilne naprave delujejo na dotik površine, za kar ne potrebujemo sile. Obstajajo tudi obleke (Full-body ali Haptic Suits), ki se uporabljajo predvsem pri igranju iger in med drugim simulirajo eksplozije in zadetke metkov.

En zanimivejših projektov je obleka, ki so jo imenovali HoloSuit. Nedavno so uspešno dosegli svoj cilj zbranih 50.000 USD na Kickstarterju in obljubljajo, da bo HoloSuit možno kupiti že novembra letos.

Gre za obleko, ki ima (Pro model) vgrajenih 36 senzorjev, 9 haptičnih naprav za povratni odziv in 6 gumbov za streljanje oziroma za interakcijo/upravljanje. Komplet vsebuje par rokavic, hlače in jakno ali majico. Hlačam in jakni je priložen tudi dodatek za glavo in stopalo. Uporabna bo za VR, AR in MR aplikacije. Osnovni model obleke bo imel 26 senzorjev, imel pa bo enako število haptičnih naprav in gumbov. Možno bo kupiti vsak kos obleke tudi posebej, torej jakno ali majico, hlače ali rokavice, za sledenje posameznim telesnim delom.

HoloSuit senzorji
HoloSuit senzorji

Obleka ima kar precej potenciala za uporabo v športu, zdravstvu, izobraževanju, zabavi, treningih itd. Z uporabo obleke se bo med treningi krepil tudi mišični spomin in se ne bo ustvaril samo spomin v možganih, kot je to pri ostalih treningih v VR, kjer trening izvajamo samo s krmilniki, ki jih držimo v rokah.

HoloSuit haptični odziv
HoloSuit haptični odziv

Obleka omogoča z uporabo vgrajenih senzorjev in brez uporabe zunanje ali vgrajene kamere, poplno sledenje telesa v prostoru. MOCAP (Motion Capture) podatke pošiljala preko Wi-Fi ali Bluetooth LE. Podprte so VR naprave, kot so HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality, kot tudi HoloLens, Samsung Gear VR, Android in iOS telefoni ter tablice.
Obleko bo možno prati, tako da se bo predhodno odstranilo senzorje.

Obleka ne bo ravno poceni, za osnovi model bo cena 999 USD, HoloSuit Pro pa bo stal kar 1599 USD. Možno bo kupiti tudi posamezne dele obleke, in sicer rokavice po ceni 249 USD za eno roko, jakna ali majica in hlače pa bodo stale po 399 USD.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.