Oculus Go – navidezna resničnost za mase

En izmed najbolj pričakovanih prenosnih samostojnih VR prikazovalnikov Oculus Go je tu. Na voljo v dveh različicah z 32 GB in 64 GB pomnilnika.

3
Oculus Go
Oculus Go

Kot smo že poročali, da bo Oculus Go predstavljen na F8 konferenci, se je to tudi zgodilo. Na voljo je v dveh različicah, in sicer je na voljo model z 32 GB pomnilnika po ceni 199 USD ter model z 64 GB pomnilnika po 249 USD. Za Slovenijo ga je možno naročiti na Amazonu.

Gre za samostojni (brezžični) prikazovalnik za navidezno resničnost, brez povezave z računalnikom, saj ima procesno in grafično enoto vgrajeno. Vgrajen ima procesor Snapdragon 821 s 3 GB pomnilnika, grafični procesor Adreno 530, na njem pa teče operacijski sistem Android 7.1.2 Nougat. Hitro odzivni LCD zaslon je resolucije 2560×1440 px WQHD (538 ppi). Prikazovalniku je priložen krmilnik, ki omogoča sledenje samo v treh prostostnih stopnjah (rotacije) in ne položaju v prostoru, kar pa velja tudi za sam prikazovalnik. Teža prikazovalnika je 470 g.

Ima vgrajene boljše leče, ki se trenutno uporabljajo za Oculus Rift in naj bi občutno zmanjšale bleščanje, na račun tega naj bi pri uporabi občutili manj VR slabosti, kot pri uporabi konkurenčnih naprav. Frekvenca osveževanja zaslona je ali 60 ali 72 slik na sekundo.

Čeprav za delovanje ne potrebuje računalnika ali telefona, pa slednjega potrebujemo za prvo nastavitev prikazovalnika. Namreč konfiguracijo WiFi in uparjanje krmilnika izvedemo z aplikacijo, ki je na voljo za Android in iOS telefone.

V paketu je priložen napajalni kabel, nastavek za očala, krpa za čiščenje leč in vrvica za nošenje krmnilnika. Na voljo pa je kot posebni dodatek VirtuClear, to so korekcijske leče, ki jih vstavimo v prikazovalnik, in tako ne bo težav z neudobjem pri nošenju očal.

Prav tako je poskrbljeno za dobro zvočno izkušnjo, zvočniki za izkušnjo prostorskega zvoka so vgrajene v prikazovalnik, možno pa je priključiti tudi zunanje slušalke na standardni 3,5 mm avdio priključek. Zgoraj ima gumb za vklop/izklop naprave in gumba za glasnost.

Prikazovalnik trenutno ne podpira da bi sliko, ki jo uporabnik vidi znotraj navidezne resničnosti, prikazovali na zunanjem zaslonu, na primer preko Chromecast ali česa podobnega. Pravijo, pa da tudi to rešitev pripravljajo in bo kmalu na voljo.

Uporabniki, ki so ga že preizkusili, poročajo da ima prikazovalnik zelo dobro kvaliteto slike, je ergonomski in lahek, naj pa bi imel zelo slabo zdržljivost baterije. Pri gledanju video posnetkov ali 360 stopinjskih slik zdrži baterija od 2 do 2,5 ur, pri igranju iger pa samo od 1,5 do 2 ur. Kar pomeni, da se lahko zgodi, da si daljšega filma ne bomo mogli ogledati v celoti, sploh pa, če predhodno baterija ne bo polno napolnjena.

Kategoriji prenosnih samostojnih VR prikazovalnikov pa se pridružuje tudi Google oziroma Lenovo s svojim Mirage Solo prikazovalnikom za DayDream platformo.

Posodobitev 6. 6. 2018: Oculus je napovedal, da bo od 26. 6. Oculus Go naprodaj tudi v EU in Veliki Britaniji.

3 KOMENTARJI

  1. Kdaj kaj pride tole na police slovenskih trgovin? Moral bi ga nekje sprobat. Menda je odličen predvsem za razne video vsebine. Sam imam lepo zbirko visokokvalitetnih 4K VR porničev na domačem disku, a brez naprave za ogled. Težki trenutki.

  2. Dvomim da kmalu, če sploh. Tudi drugje v EU ga še ni možno kupiti v fizičnih trgovinah, na Oculus Store pa tudi pošiljajo samo v izbrane EU države. Jaz ga imam namen naročiti kar preko Amazona, dostavljajo v Slo.

  3. Od 26. junija bo prodaja tudi v EU, Slovenije žal ni med državami, kjer bo na voljo, a verjetno bo kak od EU trgovcev pošiljal tudi v Slovenijo (MediaMarkt, Saturn), pa tudi Amazon, kjer ga je možno že prednaročiti. Cena za 32 GB model je 219 EUR, za 64 GB pa 269 EUR. Jaz sem ga naročil (32 GB model) na NewEgg, skupaj s carino in poštnino je prišlo 230 EUR, kar je primerljivo z EU ceno. Dostava od 2 do 3 dni, no bomo videli če res. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.