Oculus Quest bo naslednja generacija prenosnih prikazovalnikov za navidezno resničnost

Prihajajoči prenosni samostojni prikazovalnik za navidezno resničnost Oculus Quest bo naslednja generacija prenosnih prikazovalnikov za navidezno resničnost, ki bo predvidoma na voljo spomladi letos, približno  leto za tem, ko je Oculus predstavil Oculus Go.

3
Oculus Quest
Oculus Quest

Prihajajoči prenosni samostojni prikazovalnik za navidezno resničnost Oculus Quest bo naslednja generacija prenosnih prikazovalnikov za navidezno resničnost, ki bo predvidoma na voljo spomladi letos, približno  leto za tem, ko je Oculus predstavil Oculus Go.

V čem se razlikuje od Oculus Go? Kakšne so njegove prednosti, glede na enkrat višjo ceno, ki bo predvidoma 399 USD za model z 64 GB pomnilnika? Cena je identična kot za Oculus Rift, vendar pa za uporabo in delovanje ne potrebuje zmogljivega računalnika.

Predstavitev Oculus Quest na konferenci Connect 5
Predstavitev Oculus Quest na konferenci Connect 5

To bo sedaj že tretji prikazovalnik za navidezno resničnost, ki ga bo izdelal Oculus, ki ga je pred tem imenoval s kodnim imenom Santa Cruz. Napovedan je bil že leta 2016 kot prototip, leta 2017 je bila predstavljena izboljšana verzija z novimi krmilniki in demoti, novembra 2017 pa so prve različice že dobavili razvijalcem.

Prikazovalnik bo vmesna različica med nizko-cenovnim Oculus Go in zmogljivim Oculus Rift. Prav tako gre za samostojni (brezžični) prikazovalnik za navidezno resničnost, brez povezave z računalnikom, saj ima procesno (Qualcomm Snapdragon 835) in grafično enoto vgrajeno, vendar bo imel zmogljivejšo strojno opremo in tudi nekaj višjo resolucijo (1600×1440 px na oko). Frekvenca osveževanja zaslona bo 72 Hz. Leče bodo enake kot tiste na Oculus Go, za katere pravijo, da so to trenutno najboljše leče, ki so na voljo v VR prikazovalnikih in so boljše od leč, ki so vgrajene v Oculus Rift . Naj bi občutno zmanjšale bleščanje in račun tega tudi naj bi občutili manj VR slabosti, kot pri uporabi konkurenčnih naprav. Za hlajenje bo imel prikazovalnik notranje aktivno hlajenje z vgrajenim ventilatorjem, namesto odvajanja toplote, kot je kovinska čelna plošča, ki je vgrajena pri Oculus Go.

Glavna prednost naprave pa bo sledenje v vseh šestih prostostnih stopnjah, kot so rotacije glave, kot tudi translacije v prostoru. To bo omogočeno s vgrajenimi kamerami (sledenje znotraj-navzven oziroma inside-out), kar bo omogočalo zaznavanje hoje, čepenja ali nagibanja v VR. Ta sistem sledenja in kamer se imenuje Oculus Insight in bo zmožen slediti tudi v velikih prostorih, kar do 370 m2. Sistem si bo zapomnil prostorske podatke več sob oziroma prostorov, kamere pa bodo omogočile tudi prikaz slike iz resničnega okolja. Insight se opira na štiri ultra širokokotne senzorje in algoritme za računalniški vid, ki določajo natančen položaj uporabika. Guardian sistem pa bo varoval pred ovirami kot so stoli, mize in stene.

Oculus Quest 64 GB tehnične specifikacije
Oculus Quest 64 GB tehnične specifikacije

Namesto enega krmilnika, ki je priložen Oculus Go, bo Oculus Quest imel priložena dva krmilnika, podobna krmilnikoma Oculus Touch, vendar z bolj optimiziranimi kontrolami za VR igre. Prav tako bo imel vgrajene zvočnike, za katere pa obljubljajo še boljši prostorski zvok in globlje in intenzivnejše base.

Poleg tega je podjetje predstavilo tudi programsko opremo Rift Core 2.0, ki prinaša nov vmesnik in številne funkcije.

Za Oculus Quest bo na voljo kar nekaj popularnih VR iger, kot so Moss, Robo Recall, The Climb, Superhot VR, Vader Immortal, Dead and Buried in druge.

3 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.