Piranski dvižni most je oživel v mešani resničnosti

Dvižni most na vhodu v mandrač, kjer je danes Tartinijev trg, so porušili v 19. stoletju. Zdaj si ga je s pametnim telefonom spet mogoče ogledati.

0
Skica piranskega dvižnega mostu
Skica piranskega dvižnega mostu

Dvižni most na vhodu v mandrač, kjer je danes Tartinijev trg, so porušili v 19. stoletju. Zdaj si ga je s pametnim telefonom spet mogoče ogledati.

S tem so se odprle nove možnosti, da bi dragoceni spomenik pomorske dediščine približali najširši javnosti. Za to si bodo prizadevali tudi v Pomorskem muzeju. Snovalci navidezne predstavitve mostu – Gorazd Humar, Milan Kuhta in Danijel Rebolj – predlagajo tudi vzpostavitev državnega registra navidezne kulturne dediščine.

Piranski dvižni most je bil več kot 300 let glavna prometna žila mesta. Skrbel je za pretočnost, ki jo je prekinjal notranji mandrač. Zgrajen je bil v 16. stoletju. Takrat je bil za celotno jadransko območje arhitekturno in tehnološko izjemno inovativen. Zdaj spet živi v  mešani resničnosti.

Konstruktor mostov Gorazd Humar“Razbijamo led na področju, ki je popolnima neraziskano in prepričan sem, da bo to odprlo povsem nove smernice na pogled kulturne dediščine. “

Fotografija mostu
Fotografija mostu

Primer piranskega mostu ponuja možnost, kako to dediščino oživiti, jo prenesti v sedanjost in ohraniti za prihodnost. Sodelavci mariborske Fakultete za gradbeništvo so v ta namen uporabili mešano resničnost, ki v enovito izkušnjo združuje stvarno in računalniško okolje. Dr. Danijel Rebolj“Kot smo lahko videli na videoposnetku, je potem možen sprehod okoli neobstoječega mostu na dejanski lokaciji.” 

Most so najprej digitalizirali, njegovo virtualno podobo pa so na točko, kjer je v Piranu dejansko stal, prenesli s pomočjo pametnega telefona. Dr. Milan Kuhta“Z izdelavo neke niti preveč zapletene aplikacije bi lahko vsak od obiskovalcev, ko bi se tam sprehodil s svojim telefonom, ta most tudi videl.”

Vir: rtvslo.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.