Samsung Gear VR

Samsung Gear VR je dodatek za mobilne telefone Samsung Galaxy.

0
Samsung Gear VR SM-R324
Samsung Gear VR HMD s krmilnikom druge generacije (model SM-R324)

Samsung Gear VR je dodatek za mobilne telefone Samsung Galaxy. Podprti so telefoni višjega cenovnega ranga, in sicer Galaxy Note 5, Galaxy S6/S6 Edge/S6 Edge+, Galaxy S7/S7 Edge, Galaxy S8/S8+, S9/S9+ in Galaxy Note 8.

Naprava služi kot nastavek za priklop pametnega telefona, katerega zaslon nato služi za prikaz slike preko para leč za ustvarjanje iluzije navidezne resničnosti. Pri tem telefon deluje tudi kot procesna enota, Gear VR pa ima vgrajeno sledenje rotaciji glave in se s telefonom poveže preko USB priključka. Na napravi je vgrajena tudi sledilna ploščica, gumba »Home« in »Back« in gumba za nastavljanje glasnosti. Naprava ima vgrajen tudi senzor bližine, s katerim je omogočeno zaznavanje kdaj je naprava nameščena na glavo.

Prva različica (SM-R320) je bila napovedana septembra 2014 in predstavljena decembra istega leta, namenjena je bila samo razvijalcem in je delovala samo s pametnim telefonom Galaxy Note 4. Druga različica (SM-R321) je bila predstavljena marca 2015, kompatibilna pa je bila s pametnima telefonoma Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge. Naslednja različica (SM-R322) je bila na voljo od novembra 2015 in je podpirala Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 5, S7, and S7 Edge. Model SM-R323 je bil predstavljen skupaj z Samsung Galaxy Note 7, prinašal pa je širši vidni kot in USB-C priključek. SM-R324 je bil predstavljen marca 2017 in se je ponašal s podporo za Galaxy S8/S8+ in ostalimi do tedaj podprtimi napravami, zraven je bil priložen Gear VR krmilnik za lažjo interakcijo v navideznih okoljih, katerega pa je moč uporabiti tudi z obstoječimi napravami. Zadnja različica do sedaj SM-R325 pa je bila predstavljena septembra 2017 z Galaxy Note 8.

Samsung Gear VR Controller
Samsung Gear VR krmilnik

Prednost naprave je relativno nizka cena, je brezžična in ne potrebuje povezave z računalnikom. Slabost pa je v tem, da se pri uporabi telefon precej segreje in baterija se hitro izprazni. Poleg tega pa ji manjka popolno sledenje glavi, saj omogoča sledenje samo rotaciji glave v treh prostostnih stopnjah, ne pa položaju glave v prostoru, saj nima (zunanjih) senzorjev ali kamere, ki bi to omogočali. To pomeni, da v primeru, da se nagnemo ali premaknemo, cel VR svet premaknemo skupaj z nami. Enak problem ima tudi Google Daydream, ki je opisan v naslednjem poglavju.

Glavni Samsungov cilj pri razvoju je bil, da mora biti časovna zakasnitev med gibom in spremembo slike na zaslonu (angl. Motion-to-photons Latency) pod 20 milisekundami, kar so uspeli s strojno in programsko prilagoditvijo. Znano je, da zakasnitve nad 20 ms lahko povzročijo ali prispevajo k VR slabosti. Vidni kot naprav za prve tri različice (od SM-R320 do SM-R322) znaša 96 stopinj, od SM-R323 pa 101 stopinjo.

Primarni način distribucije programske opreme je Oculus Home platforma. Preko nje je možno prenesti in uporabljati Oculus aplikacije in igre, ki so seveda strojno manj zahtevne.

Oculus Home
Oculus Home

Samsung Glaxy S8 pa podpira tudi Google DayDream platformo, kar pomeni, da lahko z uporabo DayDream očal in Samsungovega telefona uporabljamo aplikacije in igre iz te platforme. Možno je pa tudi, da DayDream uporabljamo tudi kar na Samsug Gear VR, potrebujemo le telefon Samsung S8 ali novejši in DayDream krmilnik.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.