Telekom vzpostavil prvo komercialno omrežje 5G

Telekom Slovenije je vzpostavil prvo nacionalno omrežje pete generacije 5G na obstoječih baznih postajah in v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje 4G.

1
Mobilno omrežje pete generacije
Mobilno omrežje pete generacije

Pred časom smo že poročali, da je prvi poizkusni zagon 5G omrežja, decembra lani izvedel operater A1. Telekom Slovenije pa je vzpostavil prvo nacionalno omrežje pete generacije 5G na obstoječih baznih postajah in v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje 4G.  Pri tem zaradi vse bolj naprednih tehnologij delujejo na minimalnih oddajnih močeh.

V nadgrajenem omrežju 4G/5G bodo lahko uporabniki že sedaj dosegali večje hitrosti prenosa podatkov kot v omrežju LTE/4G, polni potencial tehnologije 5G pa bo na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov, so sporočili iz Telekoma Slovenije. Z razvojem omrežja bodo možne hitrosti tudi do 10 Gbit/s, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalski opremi

Doslej so nadgradili 150 baznih postaj, s čimer je z omrežjem 4G/5G zagotovljena okoli 25-odstotna pokritost. Do konca leta naj bi pokritost presegla 33 odstotkov. Telefone, ki podpirajo omrežje 4G/5G, in komercialne pogoje bo Telekom Slovenije predstavil v kratkem, in sicer po tem, ko bodo končane ustrezne nadgradnje programske opreme pri prvih proizvajalcih.

Omrežje 5G prinaša tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav, kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti ter prek možnosti rezinjenja omrežja (slicing) uvedbo številnih navideznih namenskih oziroma t. i. kampus omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo, so pojasnili.

“5G bo prinesel razvoj novih poslovnih modelov in inovativnih rešitev s področja IKT z visoko dodano vrednostjo ter omogočil nove tehnološke preboje, podprte z umetno inteligenco, napredne multimedijske storitve, virtualno in obogateno resničnost ter nadaljnji razvoj rešitev na področju interneta stvari (IoT) in digitalizacije celotne družbe,” je dejal predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak.

Član uprave, odgovoren za tehnologijo, Matjaž Beričič je dodal, da se je pomen naprednih in zmogljivih omrežij znova pokazal v času epidemije covida-19, ko smo množično prešli na delo in učenje na daljavo. “Količine prometa mobilnega omrežja nenehno rastejo, ob tem pa so prometne kapacitete obstoječih mobilnih omrežij omejene,” je dodal.

V družbi so poudarili, da tudi pri vzpostavljanju omrežja 5G dosledno upoštevajo vso zakonodajo, ki je v Sloveniji na področju vplivov na okolje med najstrožjimi na svetu. “Meritve morebitnih vplivov na okolje izvajajo neodvisne strokovne institucije, ki so za to pooblaščene s strani agencij za okolje. Meritve nadgrajenih baznih postaj kažejo, da delujejo varno in daleč pod mejnimi vrednostmi,” so zagotovili.

1 komentar

  1. God help us .. tehnokrati vladajo .. do svojih bridkih zadnjih 5 minut, ko padejo tudi sami pod isto koso. Človeška nepredvidljivost se uklanja strojni predvidljivosti. Ko napredek ni več napredek, temveč pokop…
    Ne razumete, še boste.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.