Windows mešana resničnost (Windows Mixed Reality)

Windows Mixed Reality (WMR) označuje družino naprav za navidezno, mešano in izboljšano resničnost. Microsoft Hololens je prikazovalnik za mešano resničnost, medtem ko so Samsung Odyssey, Lenovo Explorer, Dell Visor, Asus, Acer in HP Windows Mixed Reality naprave za navidezno resničnost.

0
Windows Mixed Reality naprave
Windows Mixed Reality naprave

Windows Mixed Reality (WMR) označuje družino naprav za navidezno, mešano in izboljšano resničnost. Microsoft Hololens je prikazovalnik za mešano resničnost, medtem ko so Samsung Odyssey, Lenovo Explorer, Dell Visor, Asus, Acer in HP Windows Mixed Reality naprave za navidezno resničnost.

V članku se bomo osredotočili na naprave za navidezno resničnost, prikazovalnik za mešano resničnost Hololens, pa je podrobneje predstavljen v tem članku.

WMR naprave so prikazovalniki za navidezno resničnost, ki za svoje delovanje potrebujejo povezavo z računalnikom z operacijskim sistemom Microsoft Windows (Windows 10 Fall Creators Update). Imajo to prednost, da so zelo lahke, natančno sledenje v prostoru na način znotraj-navzven (inside-out) v šestih prostostnih stopnjah je omogočeno z vgrajenimi kamerami in senzorji. Zaradi tega so enostavnejše za namestitev in uporabo ter so tako tudi bolj prenosljive. Z vgrajenimi kamerami sledimo tudi priloženim krmilnikom.

Ko vstopimo v navidezno resničnost smo postavljeni v hišo na pečini (Cliffhouse), navidezni dom, ki je neke vrste navidezni start meni. Gre za 3D okolje, kjer lahko izvajamo klasične Windows aplikacije, jih »obesimo« na navidezne zidove, izvajamo lahko tudi nekatere UWP igre, gledamo filme, dodajamo holograme v prostor itd. Lahko celo uporabljamo svoj osebni računalnik v navideznem domu in uporabljamo Microsoft Edge za brskanje po spletu.

Windows Mixed Reality navidezni dom
Windows Mixed Reality navidezni dom

Dostopamo lahko do vgrajenih aplikacij in aplikacij iz Microsoft Store, omogočen pa je tudi dostop do platforme Steam (Valve Software), kjer je na voljo preko 2000 aplikacij in iger.

WMR naprave proizvajajo Dell, Lenovo, Asus, Acer in HP, ki imajo enake tehnične lastnosti:

 • prikazovalnik vsebuje dva zaslona velikosti 2,89 inča s 1440×1440 px resolucije na posamezno oko (2880×1440 px skupno),
 • vgrajeni sta dve kameri na sprednji strani prikazovalnika za slednje v prostoru na način znotraj-navzven (inside-out),
 • do 105 stopinjski vidni kot,
 • frekvenca osveževanja do 90 Hz,
 • ergonomska namestitev na glavo (na čelo), podobno kot pri prikazovalniku Sony Playstation VR,
 • vgrajen mikrofon in aux priključek za slušalke,
 • kabel dolžine 4m za priklop na računalnik s HDMI 2.0 in USB 3.0 priključkoma.

Vse naprave imajo tudi možnost, ki jo precej pogrešamo pri drugih napravah, to je, da zaslon lahko med uporabo samo dvignemo in se vrnemo v resnični svet, ne da nam bi bilo potrebno odstraniti prikazovalnika z glave.

Zmogljivejši WMR prikazovalnik je Samsung Odysey, ki s svojimi tehničnimi lasntnostmi izstopa, saj ima vgrajen boljši zaslon višje resolucije (AMOLED, 1440×1600 px na oko, vidni kot do 110 stopinj), vgrajene ima AKG slušalke in dvojno polje mikrofonov. Ne omogoča pa enostaven dvig zaslona med uporabo in je cenovno tudi najdražji.

Cenovno so WMR prikazovalniki med 399 in 499 USD in sicer:

 • Samsung HMD Odyssey Windows Mixed Reality prikazovalnik: 499 USD,
 • ASUS Windows Mixed Reality prikazovalnik: 399 USD,
 • Lenovo Expolorer Windows Mixed Reality prikazovalnik: 399 USD,
 • HP Windows Mixed Reality prikazovalnik: 449 USD,
 • Acer Windows Mixed Reality prikazovalnik: 399 USD,
 • Dell Visor Mixed Reality prikazovalnik: 449 USD.

Vsem napravam je priložen Microsoft Mixed Reality krmilnik.

Windows Mixed Reality krmilnik
Windows Mixed Reality krmilnik

Tehnične zahteve se delijo na WMR Ultra PC in WMR PC, in so prikazene v spodnji tabeli.

Windows Mixed Reality zahteve
Windows Mixed Reality zahteve

Za uporabo WMR ne potrebujemo visoko zmogljivega računalnika, med minimalnimi zahtevami je že uporaba intregrirane grafične kartice za WMR PC, ki omogoča 60 Hz čas osveževanja. Za igranje zmogljivejših iger in bolj gladko izkušnjo pa se za WMR Ultra PC zahteva najmanj NVidia GTX 960 grafična kartica, kar je manj kot zahtevata konkurenta Oculus Rift in HTC Vive. Ali naš računalnik ustreza zahtevam za WMR lahko preverimo tako, da si namestimo Windows 10 Fall Creators Update in zaženemo Mixed Reality Portal aplikacijo ali pa si namestimo aplikacijo Windows Mixed Reality PC Check iz Microsoft Store in z njo preverimo ali računalnik ustreza za izvajanje WMR.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.